Alexandra Stan

Eu clar mă regăsesc în #metoo, dar mi se pare că în România(…)s-a consumat repede fenomenul. Cu toate că eu îl văd ca pe ceva continuu, susțin ca victimele, de orice natură, să își spună povestea, să ceară ajutor, să nu tacă de frică.

Numele țării noastre răsună peste hotare și datorită ei. Impresionează pe scenele de pe întreg mapamondul, iar hiturile ei sunt cântate de milioane de fani. După ce se sting luminile însă, aleargă cu dor către România, singurul loc pe care îl numește „acasă”. Alexandra Stan spune, în orice moment, #suntmandra.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Oamenii, natura, locurile superbe, tradițiile și familia mea. Noi, românii nu renunțăm ușor la lucruri. Ne zbatem să reușim, încercăm, am învățat să facem lucruri mari și din puțin, să ieșim în față prin fapte mărețe. Și când zic asta mă gândesc la copiii care provin dintr-un mediu defavorizat, dar care ajung olimpici in afară, la inventatori care au schimbat cursul vieții, cum sunt Henri Coandă și Traian Vuia. M-am oprit doar la ei că eu călătoresc mult cu avionul și încă mă minunez de fiecare dată când zbor cât de importantă este invenția asta. Da, #suntmandra că sunt româncă.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

O femeie care se iubește pe sine în primul rând, se acceptă, știe că poate, este independentă, crede în evoluție și face orice să se autodepășească. O româncă modernă investește în ea.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Încep cu familia și prietenii. Deși mi-am făcut cunoștințe și legături cam peste tot în lume, acasă înseamnă de fapt locul în care se află cei dragi. Apoi aș pune pe lista marea mea dragă. Deși există enorm de multe plaje în lumea asta, eu mă simt extraordinar pe malul Mării Negre. Eu sunt copilul mării, iubesc apa, soarele, mă hrănesc cu căldură. Sunt născută și în iunie! Și mâncarea, da. Clar mâncarea diferă de la un loc la altul, dar gustul mâncării românești nu l-am întâlnit nicăieri.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Aș spune că sunt mai perseverente. Nu se agață de „nu pot”. Luptă până când își depășesc limitele și cred că orice femeie are o putere interioară incredibilă. Chiar și atunci când nu mai putem, parcă tot se mai găsește o mică resursă de unde să ne luăm puterea de a continua. Și mai e o chestie. S-a tot vorbit, și încă se mai face asta, despre diferența dintre sexe, sexul frumos și sexul puternic. Femeile vor să înlăture prejudecățile astea și reușesc prin performanțele de care ai amintit și tu: tenis, handbal, gimnastică. Aș adăuga eu muzică, design și cam tot ce înseamnă artă.

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Mă bucur că noi trăim în perioada în care vocea femeii este ascultată. Mi-ar fi plăcut ca președintele Americii să fie femeie, dar încă sunt persoane care consideră că bărbații se potrivesc mai bine în funcția de „lider”. Eu consider că este loc pentru toți, atât de femeie la conducere, cât și de bărbați, e important să ne împărțim sarcinile, să existe echilibru, egalitate și respect, bineînțeles.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Chiar citeam zilele trecute că în România, dintre toate țările europene, sunt cele mai mici diferențe între salariul unui bărbat și al unei femei. Dacă ne luăm după asta, am putea spune că s-a instaurat bine egalitatea între sexe după revoluție și am putea avea o femeie președinte cât mai curând. Daaar, deși suntem o țară democratică, unele mentalități au rămas ca pe vremea comunismului și consideră că rolul femeii este acela de a crește copii și de a pune mâncarea pe masă, nu de a conduce o țară.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Eu clar mă regăsesc în #metoo, dar mi se pare că în România a fost ceva care a ținut news feed-urile paginilor de Facebook „înroșite” doar pentru o scurtă perioadă. S-a consumat repede fenomenul. Cu toate că eu îl văd ca pe ceva continuu, susțin ca victimele, de orice natură, să își spună povestea, să ceară ajutor, să nu tacă de frică.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Fac lucrul ăsta în mod real, îmi promovez țara peste tot și îi invit pe fanii mei să descopere locurile frumoase din România, cum sunt Delta Dunării sau Transfăgărășanul. Le vorbesc străinilor despre tradiții, mâncare și despre faptul că nu este o țară așa de scumpă, ca să nu mai spun că avem o viteză excepțională la internet 🙂 #VisitRomania

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#RomaniansDoItBetter – e un hashtag pe care îl folosesc de fiecare dată când mă mândresc cu ceva despre România pe paginile mele de socializare: Facebook, Instagram și Twitter.


Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc!