Ana Maria Brânză

Ana Maria Branza - #suntmandra

„Mândria mea se exprimă printr-o încredere nobilă în românii pe care îi cunosc, îi apreciez și care formează România din proximitatea mea, cea din care îmi place să fac parte și pe care îmi doresc să o cultiv.” 

Pe cât de dibace mânuiește spada, pe atât de frumos și onest povestește despre valorile în care crede, despre România și despre româncele moderne. Ana Maria Brânză ne face mândri cu fiecare ocazie, dar și România o face, la rândul ei, să spună #suntmandra.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Răspunsul trebuie dat în două etape. Întâi, să discutăm despre românitatea mea. Aici, nu am multe merite, am dobândit-o prin naștere și mi-am dezvoltat-o trăind zi de zi în România, alături de români, respectând unele tradiții pe care le-am aflat de la bunici, ignorându-le pe altele, din pricini diverse. Iar aspectul care îmi ilustrează cel mai pregnant românitatea este limba pe care o vorbesc și pe care simt obligația să o respect, vorbind-o cât mai curat și corect. În al doilea rând, trebuie să vedem ce înțelegem prin ”mândrie”. În cazul meu, mândria de a fi româncă nu aș vrea să fie înțeleasă sau să se transforme într-un orgoliu nemăsurat al românului împotriva restului lumii, nici într-un soi de ”fudulie” autosuficientă. În aceste feluri, nu sunt mândră și nici nu aș vrea să fiu. Mândria mea se exprimă printr-o încredere nobilă în românii pe care îi cunosc, îi apreciez și care formează România din proximitatea mea, cea din care îmi place să fac parte și pe care îmi doresc să o cultiv. Am avut ocazii nenumărate să călătoresc în lume și să mă întâlnesc cu oameni de toate națiile și rasele, dar întotdeauna am vrut să fiu mândră cu ceea ce sunt și fac eu, nu prin raport cu ceea ce nu sunt și nu fac ceilalți. Iar, ca să nu mai lungesc vorba prea mult, să răspund întrebării tale și într-un fel mai scurt: limba, portul (și aici aș avea multe lucruri frumoase de spus despre noul val de designeri români ) și numele.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

Românca modernă este, întâi de toate, o femeie care își dorește și reușește să fie un om împlinit: pe plan personal, profesional, social etc. Românca modernă știe că locul ei în lume și societate este dat de tradiția occidentală, nu de cea oriental-arhaică. Este, dacă vrea, o femeie de carieră. Sau, dacă preferă să se dedice unei pasiuni, și-o va cultiva și se va bucura de ea. Românca modernă nu mai trebuie să fie prizoniera unei tradiții patriarhale, pe care o putem vedea încă din plin, mai ales în lumea rurală și în orașele mici. Aceea este o lume în declin și încet-încet va trebui să dispară. Concluzionând, românca modernă este o europeancă modernă.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Familia, prietenii, limba.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Nu mă pricep să dau explicații, dar este simplu de constatat că femeile de la noi au mai mult succes în sportul de mare performanță decât bărbații. S-ar putea să fie o mai mare seriozitate în pregătire, o disponibilitate mai mare de a respecta cu rigoare un program spartan de viață pentru un scop dorit. Cert este că, în general, marile vedete mondiale ale sportului care provin din România sunt, în majoritate, femei. La noi, la scrimă, cred că, istoric vorbind, suntem cam pe picior de egalitate 🙂

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Politica este un domeniu pe care nu-l stăpânesc foarte bine și n-aș vrea să-mi dau foarte mult cu părerea urmând principiul ”mă pricep la politică și fotbal, ca tot românul”. Cred, totuși, că – indiferent de țară – femeile în politică ar putea aduce echilibru sau mai multă căutare a consensului, pentru că, în general, orgoliul lor nu le împinge să își dorească puterea totală și cu orice preț, așa cum am văzut istoric în cazul bărbaților. În plus, din experiență personală, cred că femeile sunt mai degrabă orientate spre rezolvarea unei probleme prin soluții simple și eficiente, așa că asta ar putea constitui o calitate suplimentară a femeilor. Bunul simț și dorința de a face lucruri bune sunt criteriile care ar trebui să primeze în selectarea clasei politice, iar nu sexul.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Nu știu dacă ar trebui să fie asta un scop în sine pentru națiunea noastră. De îndată ce o femeie va dori să devină președinte, iar un partid o va desemna drept candidat, probabil că va avea șansele ei. Dar, dacă va fi să fie un președinte femeie, nu va conta întâi de toate faptul că este femeie, ci că a reușit să fie convingătoare ca om politic și candidat.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Abuzurile împotriva femeilor și, în general, asupra grupurilor vulnerabile reprezintă o realitate în toată lumea, iar amploarea fenomenului s-ar putea să fie chiar mai mare în România decât în alte țări. În multe cazuri, la noi, violența în familie – asupra femeilor și copiilor – a ajuns bază pentru proverbe și ziceri populare, ceea ce arată că practicile de acest fel sunt comune. Ar fi fost ideal ca pornind de la fenomenul global să apară dezbateri publice intense în societatea noastră, iar oamenii de stat să vină cu propuneri de măsuri pentru protecția victimele violenței domestice și abuzurilor de orice natură asupra femeilor și copiilor. Nu s-a prea întâmplat așa și e păcat. Oricum, totul trebuie să plece de la nevoia de protecție a celor vulnerabili. Uite, acesta este un subiect unde ar trebui să se pronunțe și să aibă inițiativă femeile din politică. Dar nu numai. Trebuie să ajungem în punctul în care societatea, în ansamblul ei, să conștientizeze că există o problemă și s-o discute cu scopul de a-i găsi rezolvarea.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Natura – bogată și unică în felul ei, cu locuri superbe păstrate departe de acțiunea transformatoare a omului. Cultura – deosebită prin amestecul unic de influențe occidentale și orientale, ușor de identificat chiar într-o plimbare la pas prin centrul Bucureștiului.

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#Romaniacrestefrumos #Romaniamereusurprinzatoare #ammotivesaiubescRomania #Romaniamyheart #Romaniathelandoffairytales 🙂

 

 


Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc!