Anca Maria Baniţă

„Imi place sa spun despre mine ca sunt un calator spiritual. Este un mix care imbina cele 2 mari pasiuni ale mele: calatoriile si spiritualitatea.”

Anca Maria Baniţă este trainer in viata de zi cu zi – tine cursuri de branding personal si social change, ea mai este si PR freelancer, scriitoare si de asemenea este unul dintre initiatorii “Let`s Do It, Romania!”  cea mai mare miscare sociala din Romania, unde coordoneaza departamentul de comunicare.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Sunt mandra ca m-am nascut intr-o tara incredibil de frumoasa, care are inca natura neatinsa de turism si real estate, cu oameni care lupta pentru visele lor, cu oameni valorosi, inteligenti, care vorbesc engleza foarte bine si care, desi poate nu au avut conditii extraordinare de a performa, au rezultate similare cu oameni din alte tari mult mai dezvoltate.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

Frumoasa si ingrijita, extrem de ambitioasa si foarte preocupata de cresterea ei personala. Ai zis moderna, asa ca m-am gandit la cele din bula mea. Daca m-ai fi intrebat despre romanca in general… ti-as fi spus ca depinde de bula ei.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Muntii Carpati, Maramuresul si combinatia fatala Brasov+Sibiu+Sighisoara.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Nu prea imi place sa fac comparatii sau sa generalizez. Daca e sa ma uit la cum era la mine in clasa, da, fetele erau mai studioase si mai muncitoare. Dar asta nu inseamna ca nu exista si barbati luptatori.

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Mi-as dori ca femeile sa nu mai lupte cu armele barbatilor (incisivitate, competitivitate, agresivitate), chiar daca aparent altfel nu ai cum sa reusesti. Vad asta foarte des, atat in politica, dar si in business – femei barbat, care si-au lasat feminitatea in urma si lupta pe un teren unde nu au niciodata cum sa castige. As vedea femeile adaugand trasaturi care le sunt caracteristice – blandete, bunatate, delicatete si le-as vedea sustinandu-si cu mai multe incredere in fortele proprii nevoile – vezi exemplul prim-ministrului din Noua Zeelanda, care a nascut fiind in functie si care vorbeste deschis despre asta. Stiu ca pare nerealist ce am spus, dar cred ca lumea ar arata altfel, mult mai empatica si mai zambitoare cu mai mult feminin autentic.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Mie nu mi se pare asta un deziderat per se. Nu cred ca trebuie acum sa avem o femeie in orice functie ca sa dovedim ca se poate. Vom avea o femeie presedinte atunci cand va exista o femeie suficient de puternica si capabila sa intre in cursa.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Din pacate, da. Cred ca exista multe femei in Romania, mai ales in Romania care ar avea nevoie de educatie, care considera ca agresivitatea de orice fel este ceva normal si ca viata lor nu ar putea fi si altfel. Dincolo de lipsa de educatie, si daca ma gandesc la mine, am crezut mult timp ca o multime de lucruri deplasate sunt o norma si ca n-am ce sa fac. Doar odata cu #metoo am realizat ca si alte femei trec prin asa ceva si ca nu, nu e normal ca un barbat sa faca comentarii nepotrivite sau sexiste la job sau sa te strige pe strada total nepoliticos.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Primesc destul de des straini la mine acasa si primul lucru pe care-l spun este ca Romania este foarte diversa si ca merita un tur de cel putin o saptamana, ca sa vezi si muntii, si marea si delta. Noi nu avem o atractie turistica top, ci mai multe, care dau, impreuna, unicitatea Romaniei.

Cel de-al doilea lucru despre care le povestesc este legat de oameni – mai toti au intalnit un roman si au imaginea asta de oameni muncitori, dar care stiu sa rada, sa faca glume bune si sa se descurce in tot felul de situatii. Romania e un loc unde ai ocazia sa-ti exersezi multe skilluri pe care intr-o tara super dezvoltata n-ai avea cum – rabdarea, creativitatea, inventivitatea.

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#possibilities #colorata

 

Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc! 

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *