Cristina Bălan

„Cumva, avem această mentalitate că “mortul e de vină”, sau că victima “și-a meritat-o”. Agresorului i se găsesc circumstanțe atenuante, justificări […]. La noi nu se vorbește despre lucruri “rușinoase”, nu?”

Talentată, luptătoare, timișoreancă, mamă a doi copii și…îndrăgostită de România. Cristina Bălan spune „#suntmandra” și pariză pe forța româncelor de a schimba lucrurile, „într-o epocă în care feminismul e în plină expansiune”.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Sunt mândră când româncele noastre impresionează peste tot în lume. Prin sport, arte, științe. Avem românce care au marcat toate aceste domenii, în plan mondial. Avem valori de exportat, trebuie doar să le recunoaștem și să le susținem.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

În percepția mea, românca modernă e în plină emancipare. Românca modernă e sigură pe sine, vrea independență și își iubește feminitatea. Românca modernă a învățat că este jumătatea bărbatului, nu un sfert, ceea ce o pune pe picior de egalitate cu el. Românca modernă citește, se informează, este puternică și capabilă.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Satul bunicilor mei. Umorul, proverbele. Familia mea.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Trăim o epocă în care feminismul e în plină expansiune și mai egalează forțele masculine. Româncele se impun în sportul mondial prin disciplină, talent, perseverență, sacrificii și eleganță. Cred că în prezent gimnastica feminină e mai bine reprezentată. La fel și în handabal, avem o echipă de succes, iar în tenis o avem pe Simona, pe care o apreciez din toate punctele de vedere. Este o luptătoare și cred că e reprezentativă pentru românca acestui secol. Sunt anumite ramuri sportive unde femeile domină clar. Fotbalul e al bărbaților. Personal, cred că femeile muncesc mai mult pentru succes, într-o orânduire patriarhală, dar cum spuneam, forțele încep să se egaleze tot mai mult.

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Femeia e intuitivă, o calitate de care bărbații rareori se folosesc. Femeia e preponderent emoțională, deschisă la dialog, diplomată. Unde bărbatul e creierul, femeia e inima. În mod ideal, femeia și bărbatul se completează, nu ar trebui să existe o competiție. Energia feminină și cea masculină sunt complementare și, deci, interdependente. Asta creează echilibru. Consider că mai ales în politică este nevoie de calitățile feminine enumerate mai sus, deoarece politica ar trebui să fie despre și pentru oameni, nu putere.  

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Având în vedere că există foarte puține femei președinte în lume, în România posibilitatea asta ar exista în momentul în care femeia ar fi percepută în postura de lider. În prezent, românca este considerată inferioară bărbatului ei, asta e realitatea. Când românul nu va mai percepe femeia ca fiind supusă bărbatului, o va și vota în postura de președinte de țară.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Din păcate, la noi cred că lucrurile sunt mai grave. Cumva, avem această mentalitate că “mortul e de vină”, sau că victima “și-a meritat-o”. Agresorului i se găsesc circumstanțe atenuante, justificări de genul “băuse cam mult”, “a fost un moment de furie” etc. La noi nu se vorbește despre lucruri “rușinoase”, nu?

Ca exemplu, știu un caz despre o fata căreia niște colege i-au făcut publice câteva poze cu ea nud, aflate în laptopul personal. Acele poze au ajuns pe internet, fata a fost hărțuită în fel și chip, nota la purtare scăzută, etc. Familia, de rușine, nu a raportat nimic la poliție. Nu a existat nicio repercusiune asupra celor care au distribuit acele poze, doar victima a fost sancționată (pentru că i s-au furat poze din device- ul personal)! Și atunci cine să aibă curaj să spună că a fost abuzată, bătută, violată? I se va spune că a meritat-o, a căutat-o, a cerut-o. Vreau să subliniez că mai ales femeile sunt condamnate și judecate de către societate, pentru că această ștampila de sex slab le situează mereu în inferioritate.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Primul lucru pe care l-aș povești ar fi că e o țară absolut superbă, cu o mulțime de forme de relief și peisaje care taie răsuflarea, locuri de vis care trebuie vizitate și oameni frumoși de cunoscut. Al doilea lucru, cât de frumoase sunt româncele. N-ai cum, chiar sunt!

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#underconstruction

 

Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc!