Cristina Bazavan

„Dacă ar fi să avem curând o femeie președinte, din păcate pentru noi ea nu va fi acolo pentru că este un geniu al administrației publice, ci pentru că un politician corupt și, eventual, cu ceva pușcărie la activ nu poate deține acea poziție. Deci, cu tot respectul, mi-aș dori să nu avem prea curând o femeie președinte.”

Cristina Bazavan este conectată! În țară sau în afară, știe ce mișcă și ce pișcă publicul în așa fel încât informațiile pe care le oferă nu te lasă niciodată indiferent. E jurnalist, consultant media și se numără printre cele mai bune bloggerițe din online-ul românesc. Are curaj, te provoacă, te stârnește și te scoate din zona de comfort. Cristina spune astăzi #suntmândră și se alătură celor ce cred ca rEvoluția este scrisă în ADN-ul femeilor care îndrăznesc!

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

#suntmândră că sunt româncă în această țară când oamenii sunt buni cu ceilalți, când se bucură de succesele altora fără să existe invidie, când oamenii se unesc ca să facă împreună lucruri bune, să schimbe lumea în mai bine, dar și când învață și se inspiră pentru propria lor evoluție din puterea altora de a fi mai buni.

Expresia „sunt mândră” eu o folosesc cel mai adesea în exprimarea „sunt mândră de tine” când prietenii mei fac lucruri prin care-și depășesc limitele și fricile, când au reușite profesionale pentru care a fost nevoie de perseverență și munca susținută.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

Românca modernă trăiește într-o lume globalizată, poate munci în orice colț de planetă și poate fi soția unui bărbat care vine din orice altă țară a lumii sau … din Țara Oașului. Îmi place să cred că românca modernă e preocupată de evoluția minții ei, nu neapărat de creșterea numărului de metri pătrați ai casei ei. Dar oricare ar fi preocuparea ei, românca modernă e ambițioasă, practică, determinată și… dacă-și dorește cu adevărat ceva, va obține. 🙂

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Familiaritatea oamenilor. Sunt puține locuri pe lumea asta unde să te poți duce neanunțat acasă la cineva apropiat și omul să-ți pună pe masă tot ce are în frigider ca să te simți bine. Căldura aceasta a oamenilor care vine din felul în care am fost crescuți și care se simte în felul în care ne îmbrățișăm când ne întâlnim, cum vorbim despre problemele noastre cu ceilalți (la un nivel mult mai profund decât vorbesc oameni care sunt prieteni și au trăit în alte culturi).

Oricare alta țară are peisaje frumoase, unele au mult mai multă infrastructură, altele au o dezvoltare economică mai bună, dar noi avem această familiaritate și căldură pe care ar trebui să o cultivăm și să o evidențiem. Sigur, ea poate să ajungă și într-o zonă gregară, dar ține de educația noastră până unde merge familiaritatea.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

În general, o femeie ca să reușească într-un domeniu muncește mai mult; în primul rând pentru că o face pe multe planuri. Mi se întâmplă adesea să mă lupt pentru timpul meu liber în unele proiecte, iar colegii bărbați să mă intrebe de ce. Când le spun că eu trebuie să mai și gătesc, să fac curat acasă, se uită straniu la mine.

În ADN-ul femeilor cred că e mai multă perseverență și determinare, fie și pentru că trebuie să avem grijă pe termen lung – zi de zi, cu atenție la multe detalii – de puii noștri, de copiii noștri.

În sportul de performanță însă cred că e mult mult mai greu ca femeie și din alte perspective – datele fizice și cele emoționale, atât de diferite de bărbați. Cred că noi trecem mai greu peste înfrângeri și, tocmai de aceea, fetele acestea care reușesc marea performanță în sport ar trebui să fie exemple de analizat riguros pentru oricare altă femeie: cum a reușit, cum a învățat, să facă față înfrîngerii, să se ridice a doua zi după o mare înfrângere, când o durea și corpul și sufletul, ca să o ia de la capăt să se antreneze și să muncească până la oportunitatea unei alte mari victorii?! Dacă învățăm asta, viețile noastre vor fi mai frumoase (nu neapărat mai ușoare).

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

E minunat că avem femei în funcții de conducere. În acest moment, în anul de grație 2018 nu cred că femeile din politică se află în acele ipostaze de conducere pentru că merită, ci sunt pentru că sunt femei – adică docile – adică ascultă de bărbații care le sunt șefi, din umbră sau nu. Și asta e atât de dăunător pentru educația tinerelor fete, pentru motivația lor, pentru ce modele ar putea urma în viață. Din păcate nu are timp nimeni să se uite la aceste nuanțe, toți se luptă pentru supraviețuire, unii și pentru a rămâne cât mai mult în libertate.

Avem însă femei care conduc multinaționale, care au creat busines-uri minunate pe propriile forțe, femei care fac cercetare de mare tinuță intelectuală și științifică la prestigioase universități din lume. Pe ele le admir din toată inima.

Femeia in politică ar trebui să fie un mediator, un ocrotitor. Poate nu am cultura politică suficientă, dar doar doamna Adriana Săftoiu pare că este în această categorie, în care să facă și bine și să și inspire.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Dacă ar fi să avem curând o femeie președinte, din păcate pentru noi ea nu va fi acolo pentru că este un geniu al administrației publice, ci pentru că un politician corupt și, eventual, cu ceva pușcărie la activ nu poate deține acea poziție. Deci, cu tot respectul, mi-aș dori să nu avem prea curând o femeie președinte.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Durerea, frustrarea, neputința care se află în spatele hashtagului #metoo sunt mult mai mari într-o țară ca România, unde alegem in funcțiile cele mai înalte femei care nu se opun bărbaților șefi. Dacă am învăța să ne unim, dacă am găsi modele cu adevărat valoroase de urmat și dacă am dezvolta o structură care să promoveze niște femei lider (autentice, cu acel mix real și de vulnerabilitate și de putere, și de tristețe și de bucurie – căci asta e natura umană) poate în 20-30 de ani s-ar schimba puțin ceva în mentalitate. Doar că noi nu am fost învățati să ne gândim să construim pe termen lung pentru ceilalți. Ne spunem: ok, în 20 de ani nu o să mă mai ajute pe mine, de ce să muncesc la asta?! Și asa nu vom construi niciodată ceva durabil pentru noi ca oameni, nu ca individ.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Depinde de străin și de preocupările lui, zilele astea când vorbesc cu străinii, domnișoara Halep e pentru ei un punct de interes. Eu le vorbesc cel mai adesea despre oameni și ce ar putea vedea în România, dincolo de ghidurile turistice și, invariabil, îi trimit să locuiască în Deltă câteva zile, la pescari. Nu sunt din acea zonă, dar îmi place foarte foarte mult și am văzut de câteva ori reacția străinilor în Deltă cînd își sunau prietenii să le faca o transmisie live din… Rai.

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

Un hashtag despre cum aș vrea să fie România #ÎnvățămSăFacemBine


Nu uita că poți fi chiar tu parte din fenomenul #suntmândră! Răspunde la întrebări în secțiunea special dedicată!