Gabriela Alexandrescu

„Femeia are un rol esențial în viața cetății ori politică. Tocmai asta înseamnă, să fii preocupat de cetate, adică de societate. [..] Așadar, contrar prejudecăților, femeia nu e în politică pentru a o imblanzi, ci pentru a o înăspri acolo unde trebuie, în așa fel încât legea să aibă și norme de aplicare, și mecanisme de coerciție.”

Apărarea drepturilor copilului este crezul Gabrielei Alexandrescu. Și-a închinat aproape 30 de ani din viață la cârma Salvați Copiii, și iubește românii, dar mai ales copiii României. Astazi Gabriela spune, fără a sta pe gânduri, #suntmandra.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Cred că mândria e un sentiment destul de greșit înțeles și de multe ori ne surprindem ascunzându-ne mândria de a fi român / româncă, ca și cum ne-am rușina să ridicăm fruntea prea sus sau ca și cum mândria asta de a avea identitatea românească contrazice spiritul critic pe care îl ai atunci când denunti un abuz, o politică publică ori când pur și simplu ai curajul de a spune că lucrurile nu merg tocmai cum trebuie. E greșit! Tocmai mândria de a fi român justifică un spirit critic. Mie așa îmi spunea și bunica mea, atunci când mă dojenea, că numai cel care te iubește nespus și vrea să te vadă pe drumul bun te critică.

Revenind la întrebarea punctuală. În primul rând, oamenii. Oamenii mă fac să spun că sunt mândră că sunt româncă, pentru că sunt formidabili, buni, implicați, nu dau înapoi la primul obstacol și au mereu câte o poveste bună de pus pe rană. Oamenii pe care îi cunosc direct, dar și oamenii cu adevărat colosali în profesia lor. De pildă, faptul că Mircea Cărtărescu, care e atât de premiat internațional, scrie în limba în care eu citesc mă face să mă simt tare mândră.

Medicii nemaipomeniți cu care lucrăm în programul de combatere a mortalității infantile, care salvează copiii poate uneori cu mâinile goale, pentru că nu au tot ce e necesar în spital, dar cu un curaj absolut, și ei mă fac mândră că-s româncă. Pentru că și sunt români, nu-i așa? Și locurile mă fac mândră că-s româncă. Când mă întorc în Vrancea sau în Ardeal chiar și numai  pentru o zi, chiar dacă vin de la o întâlnire în vreo mare capitală europeană, simt că îi aparțin.

Mândria cea mare am lăsat-o la urmă. Bunicii mei, părinții mei, copilul meu și copiii din programele Salvați Copiii mă fac să fiu mândră că sunt de-a lor, parte din patria lor.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

Românca modernă este cea care, de fapt, a pus un umăr serios la schimbarea la față a României, dintr-o societate preponderent patriarhală la una în care rostul femeii e acela pe care ea și-l alege și pe care îl desăvârșește zi de zi.

Românca modernă nu e musai mamă, poate nu a fost să fie. Nu e musai femeie de carieră, dacă nu asta a ales. Este însă, cu siguranță, femeia care luptă pentru drepturile ei, care combate discriminarea, care își educă zi de zi copiii să nu fie violenți, să fie empatici, să construiască pe termen lung.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Limba, care este colosală, cu drumuri ascunse, cu sensuri bogate, cu expresii care spun atât cât trebuie să spună. Satul, așa cum a supravietuit încă, în inima Transilvaniei, de pildă, unde oamenii zăbovesc la poartă, țin sărbătorile, își cresc copiii îngrijit. Mărțișorul, că tot suntem la început de primăvară.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Se poate să fie în joc și o determinare mare, o dorință de a demonstra, mai ales lor însele. Femeile sunt consecvente, meticuloase, dar asta nu înseamnă că bărbații nu au și ei succes.

Dacă ne gândim la sportul de performanță, așa e, cred că femeile pun multă voință în joc, dar și multă muncă. Simona Halep, care e și ambasador al programului „Grijă pentru copii” prin care ne luptăm ca fiecare prematur să trăiască, dotând maternitățile, este 50% talent pur și 50% determinare, voință și curaj. De aceea e și atât de potrivită cauzei prematurilor, pentru că așa sunt și ei, frumoși, curajoși și gata să dărâme toate barierele pentru a câștigă lupta pentru viață. Cum să nu-i ajuți?

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Femeia are un rol esențial în viața cetății or politică. Tocmai asta înseamnă, să fii preocupat de cetate, adică de societate. Vă dau exemplul recent, al cazurilor dramatice de violență contra femeii, unde a contat enorm ca femeile din politică să își unească eforturile pentru a face legislația în domeniu mai puternică. Așadar, contrar prejudecăților, femeia nu e în politică pentru a o imblanzi, ci pentru a o înăspri acolo unde trebuie, în așa fel încât legea să aibă și norme de aplicare, și mecanisme de coerciție.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Eu cred că societatea este pregătită, cu condiția să apară acea femeia candidat care să răspundă agendei sociale reale. Asta e miza, iar aici genul e mai puțin semnificativ. Când binele comun va fi pus înaintea oricăror alte interese, atunci un candidat femeie va putea câștiga orice mandat.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Timid, a început să fie cunoscută. Noi am moștenit, am mai spus, tușele societății patriarhale, în care bărbatul are un ascendent asupra femeii, care în formele cele mai deteriorate poate lua forma hărțuirii. Apoi, încă există această cultură a rușinii și a tăcerii, pentru că însăși comunitatea te poate pune la zidul rușinii, dacă ți s-a întâmplat ceva rău. Iarăși cred că e o chestiune legată în măsură covârșitoare de educație. De aceea e importantă educația sexuală în școli, bunăoară, și sper să nu avem surprize dinspre Parlament. 

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

I-aș povești despre copiii din medii vulnerabile care au nevoie de politici publice dedicate și de programele educaționale care să îi scoată din cercul vicios al marginalizării, dar i-aș spune și despre potențialul fantastic pe care îl are societatea românească și care are povești fabuloase de succes. 

România e o țară bună, cu lucruri și rele, dar care trebuie asumate, înainte de a le schimba în mai bine. E o țară în care speranța este esențială, iar asta înseamnă că oamenii și-au păstrat rezerva de bine. Or asta chiar e fantastic.

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#inproiect 

 

Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc!