Gianina Corondan

„Sunt recunoscătoare că această țară, mult blamată și prea certata nu a râvnit la alte teritorii, nu a făcut rău altor popoare cu gândul de a-și însuși bunurile, titlurile, viețile altora. Sigur, au fost și episoade obscure în istorie, dar „a cotropi” nu este înscris în codul genetic al României. Nici „a jefui”. Între noi, românii, e mai problematic, altfel stau lucrurile.”

Efervescentă și energică, Gianina Corondan iubește online-ul: își ține la curent fanii pe blogul personal și interacționează cu ei pe platformele sociale. Dar știi ce mai iubește cel puțin la fel de tare? România. Ea spune cu încredere #suntmandră și ne povestește cum câștigă teren femeile, dar și de ce sunt victimele propriilor preconcepții.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Faptul că există oameni care trăiesc frumos. I-am văzut în căutările mele, în Vizitele mele de Lucru, sunt destui. Oameni care muncesc cu drag. Care inovează, zâmbesc și se dăruiesc celorlalți. Care sfințesc locul altfel destul de otrăvit și ciuntit și schingiuit de ceilalți, care realizează mai greu că, distrugând sau stând nepăsători își fac singuri rău.

Sunt mândră de românii care se fâstâcesc când e să spună „sunt mândru”.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

Românca modernă a fost mai demult din câte înțeleg. Acum termenul „modern” este ceva so yesterday. Am fost avertizată recent și vreau să se știe că am băgat la cap. Dar chiar și așa, poate că românca modernă a străbătut timpurile și are o noblețe mai presus de aparență vestimentară, are empatie și sensibilitate, are un discurs răspicat, legat și fără arabescuri politice lemnoase întortocheate, este atentă la ce-i nou indiferent de vârstă, învață mereu, are o viziune solidă asupra lucrurilor, are haz și-i place să radă, are iubire multă de oferit, este o făptură de neînlocuit. Inefabilă. O splendoare. O comoară. Oriunde s-ar afla în lume.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Sunt recunoscătoare că această țară, mult blamată și prea certata nu a râvnit la alte teritorii, nu a făcut rău altor popoare cu gândul de a-și însuși bunurile, titlurile, viețile altora. Sigur, au fost și episoade obscure în istorie, dar „a cotropi” nu este înscris în codul genetic al României. Nici „a jefui”. Între noi, românii, e mai problematic, altfel stau lucururile 😊

Natura.

Ajutorul la greu.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Nu prea fac separarea această între femei și bărbați în materie de triumfuri sportive. Sunt la fel de eficienți și bărbații. Până mai ieri, Marian Drăgulescu ne făcea să suspinăm mai ceva decât fetele la gimnastică. Ceva mai demult echipa de handbal masculin făcea ravagii în clasamentle mondiale. Este o chestiune de moment, de acumulări asumate într-o perioadă dată, de așezare a astrelor, dacă vrei. Poate că demografic stăm mai bine la fete. Poate că la bărbați conformația corpului și capacitatea pulmonară nu permit performanță în sporturile care sunt acum la modă. Poate mâine va fi adorată oina, unde avem sportivi dintre cei mai buni. Ăsta e farmecul, că lucrurile se pot schimbă. Starea de fapt este acum așa, dar poate mâine vor fi bărbații români mai performanți în sport.

E o sinusoidă totul. Ce o să spunem? Ahaa, să tocăm femeile mărunt că nu mai luptă exemplar!!! „Ooh, să ne retragem cuvintele, femeile sunt jos acum, iată că s-a întors roata, bărbații au mai mult rezultate notabile, au cupe și medalii și au cucerit lumea!”. Nu. O să spunem „Hai România!”

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Știu, este iar discuția asta care separă, deși suntem în strânsă legătură, nu putem unii fără alții. Din păcate, a existat dintotdeauna, așa încât femeia a fost silită în cele din urmă să stea într-un colț, umilă, să facă lucrurile să meargă în esența lor, tacit. Dar și pentru că femeia a acceptat asta. Mie îmi pare curtoazie neînțeleasă. Ea nu a fost nicicând mai slabă în voință și talent sau mai puțin creativă, a fost pur și simplu ocupată cu altceva și unii au confundat această abandonare de sine cu o lipsă de anvergură. E ca și cum un om spală pe jos să fie curat și toți ceilalți ajung să creadă că acel om nu poate și nu vrea să stea la verticală, că este un dat fatal.

I-ai dat nas lui Ivan, s-a urcat pe divan. S-a impregnat prea puternic modul acesta de gândire, așa încât înseși femeile s-au crezut mai neputincioase și mai puțin valoroase. Acum, din câte văd, se gândește drept adeseori. Văd bărbați care apreciază de exemplu creșterea și educarea copiilor de către femeie ca fiind o muncă într-adevăr plină de provocări și responsabilități, care ar trebui remunerată chiar.

Femeile au o mai mare îndrăzneală de a intra în politică, dar, din păcate, încă e terenul de joacă al bărbaților care au reguli neortodoxe de multe ori și, jucând de mai mult timp, fac fente în afară jocului. Nu știu dacă e doar impresia mea, dar pare că tot bărbații, în generozitatea lor, au permis și femeilor să fie iata, chiar prim ministru. Ca într-o piesă de teatru. Deocamdată nu e ceva autentic pe deplin.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Nu contează doar titulaura. Întrebarea s-ar  pune așa: Când vom avea femeie președinte valoros, care să conteze? Iar răspunsul la întrebare ar fi: Hm, e o nebuloasă, dar curând.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Este arhicunoscută. Se știe despre violența în familie, se știe despre abuzuri la toate nivelurile, se acceptă cu seninătate. Ca și cum este un dat implacabil. Încă se mai luptă foruri abilitate, ONG-uri, instituții ale statului, asistenți sociali, persoane inimoase cu monstrul acesta perfid.

Am fost eu însămi parte a unei campanii naționale și m-am cutremurat abordând subiectul acesta în diverse locuri din țară. Dar se va schimba. Am văzut prea mulți ochi clipind complice. 

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Aș povesti despre Brâncuși. Aș povesti despre Ana Aslan. 

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#țaracareradelaurmă 

 

Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc!