Ioana Blaj

„(n. red. Vom avea prima femeie președinte) când vom ști să creștem femei care pot duce o asemenea funcție. Când vom ști să creștem modele, (…) când va dispărea mediatizarea “plasticului” de pe micile ecrane.

Actriță de teatru și film, pe Ioana Blaj am văzut-o jucând fabulos în producții ca „Marți, după Crăciun”, „America, venim!”, „Live” sau „Bric Brac” (cu care a participat la Festivalul de Film de la Berlin). După ce a lucrat cu giganți ca HBO, pariază în continuare pe reușita filmului românesc și poartă mândria de a fi româncă peste tot în lume.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

#suntmandra de toată industria filmului românesc. Avem niște actori, regizori, producători, scenariști extrem de talentați, care muncesc enorm cu foarte puțin și reușesc să fie la același nivel cu colegii din alte țări, ba de multe ori deasupra lor. Nu îmi plac comparațiile și mă feresc de ele cât pot de mult, însă știind cât de puțin se investește în această industrie, în țară noastră și cât de mult muncim ca să facem ceea ce ne place, nu am cum să nu fiu mândră când reușim în afara granițelor.

#suntmandra de asemenea, când un film românesc reușește să umple sălile de cinema de la noi din țară. Îmi dă speranța că în curând, filmul românesc o să fie la fel de apreciat de români, precum e apreciat de străini.

De fiecare dată când particip la un festival de film străin și primesc ecusonul pe care îmi scrie numele, profesia și țara, îmi vine să îl țin cât mai la vedere  🙂

Cum este în viziunea ta românca modernă?

Românca modernă este informată, încrezătoare în propriile forțe, feminină, ancorată în prezent. Respect femeile echilibrate, care știu să aibă grijă de copii, știu să fie atente cu partenerii lor și în același timp să aibă și o carieră de succes. Românca modernă nu pune etichete, este atentă la drumul ei și la ce poate să-l facă mai plăcut.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Viteza internetului- de fiecare dată când revin în țară sunt fascinată de cât de rapid este internetul la noi și ce norocoși suntem.

Căldura oamenilor din Ardeal. Candoarea și bunătatea lor e vindecătoare și-ți deschide inima.

Familia mea.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Cred că femeilor, în ultimii ani, începe să li se dea credit, să li se spună că și ele pot, că și ele sunt puternice și sunt văzute. Și de ce are nevoie o femeie că să reușească în absolut tot ce își propune? De susținere. Atâta timp cât femeile vor fi susținute și încurajate în ceea ce le place să facă, fie că e vorba de tenis, handbal, gimnastică, ele vor reuși. Faptul că avem atât de multe sportive talentate nu face decât să deschidă drumul tinerelor pasionate de sport, să le ofere un exemplu bun de urmat.

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Cred în puterea femeilor și în faptul că pot face lucruri mărețe, atâta timp cât sunt lăsate să le facă și sunt respectate. Din păcate, cred că imaginea femeilor în politica românească nu e una cu care să ne putem mândri, mai ales că sunt niște femei puse în funcție tocmai pentru că se mizează pe mentalitatea învechită a femeii care ascultă de bărbat și nu datorită competențelor ei.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Când vom ști să creștem femei care pot duce o asemenea funcție. Când vom ști să creștem modele, când vom investi în sistemul de învățământ, când va dispărea mediatizarea “plasticului” de pe micile ecrane.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Depinde foarte mult din ce perspectivă privești. Cred că toată această mișcare #metoo a fost un pas înainte în emanciparea femeii, în evoluția ei, în felul în care aceasta este poziționată. De când lumea și pământul au existat femei abuzate sexual sau verbal, ba aș putea spune că generația bunicilor noștri au crescut femei care trebuiau să asculte de bărbat, să i se supună, să-i facă toate poftele, indiferent de natura lor. Cred că de aici pleacă de fapt marea problemă. Ce a urmat cu acest #metoo este o consecință a problemei.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Că ne luptăm cu un sistem corupt și că suntem mandri că ne-am trezit și rezistăm și cu siguranță i-aș face o introducere în lumea teatrului underground.

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#rezist

 

Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc!

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *