Irina Margareta Nistor

„(n. red. Românca modernă) n-am întâlnit-o, dar mi-o imaginez cum aș pune la un loc calitățile celor două Marii esențiale pentru această țară: Regina Maria și Maria Tănase.”

Numele Irinei Margareta Nistor aduce în mințile românilor ecoul unor timpuri în care vocea ei „pansa” neajunsurile și frustrările traiului de zi cu zi. În 2018, iubește filmul la fel de mult și spune, cu o „iubire romantică” pentru România, #suntmandra.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Că am rezistat, deși 33 de ani a fost extrem de greu, dar după nu m-am îndurat să-mi părăsesc țara. Dintr-o afecțiune la fel de greu de definit ca orice iubire romantică.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

Cea pe care n-am întâlnit-o, dar mi-o imaginez cum aș pune la un loc calitățile celor două Marii esențiale pentru această țară: Regina Maria și Maria Tănase.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Hazul de necaz, solidaritatea atunci când te aștepți mai puțin (la Revoluție sau la Marea Despărțire de Regele Mihai) și originalitatea sloganurilor de la Piața Universității până la #Rezist.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Sunt mai perseverente și îndură efortul imens și nedreptățile cu mare stoicism.

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Încă mai aștept să se întoarcă Mona Muscă (știu, este o himeră).

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Nu cred că o apuc.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

N-avem mize hollywoodiene aici.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Faptul că străbunicul meu, deși francez, după ce a studiat Agronomia la Paris, a ales să se stabilească pe malul Mării Negre și să facă agricultură aici și să-și întemeieze și o familie.

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#Misterioasă

 

Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc!