Irina Onescu

„Am călătorit în multe locuri și am cunoscut culturi fundamental diferite de a noastră, însă nicăieri nu am întâlnit o personalitate atât de efervescentă ca a noastră, a românilor. Spiritul românesc este unic, rebel, războinic, nesupus.”

În timp ce unii aleg să plece de la țară la oraș, Irina Onescu a spus #suntmandra și a plecat acum 7 ani din București pentru un colț de rai de lângă Arad. Acolo, în Țara Zarandului, la Petriș, Irina a înțeles că evoluția pleacă „de la firul ierbii”, și-a descoperit adevărata vocație și a ales să facă pasul care i-a schimbat viața atât ei cât și celor peste 500 de oameni cărora le este primar.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Românii sunt mândri de felul lor, au personalitate. Cred că este scris în ADN-ul nostru acest sentiment de mândrie națională, cu toate că uneori poate părea nejustificat. Eu iubesc România, este casa mea și #suntmandra de ea. Iubesc românii cu toate defectele lor și am încredere în noi și în potențialul nostru, în capacitatea noastră de a răzbi în ciuda oricăror obstacole sau greutăți.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

Românca modernă este aprigă. Un termen mai des întâlnit în literatură decât în vocabularul uzual, dar extrem de potrivit în acest context. Românca modernă este inteligentă, capabilă și ambițioasă. Românca modernă este independentă financiar și profesional, în timp ce pe plan personal este pasională, loială și nu pretinde nimic altceva decât respect și iubire de la partenerul său. Pe aceste femei le consider eu românce moderne.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Iubesc România pentru că este imprevizibilă și sălbatică, ambele într-un sens pozitiv. Am călătorit în multe locuri și am cunoscut culturi fundamental diferite de a noastră, însă nicăieri nu am întâlnit o personalitate atât de efervescentă ca a noastră, a românilor. Spiritul românesc este unic, rebel, războinic, nesupus. Eu așa ne percep ca popor. Poate că suntem greu de mobilizat dar și atunci când ne sculăm pe mulți popim, vorba lui Lăpușneanu.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Eu nu cred că femeile luptă mai mult pentru succes, ci sunt doar mai tenace decât bărbații atunci când își impun un obiectiv personal. Pe femeia de succes o motivează performanța în sine mai mult decât recompensele atașate succesului, iar asta o face să fie de multe ori mai eficientă și mai capabilă decât orice corespondent masculin.

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Printr-o replică deja celebră, un anume politician român a catalogat-o pe doamna Viorica Dăncilă ca fiind o femeie neconflictuală, fapt care ar recomanda-o pentru funcția de prim ministru. Și, surprinzător, îi voi da dreptate. Rolul femeii în politică este de a aduce eleganță și diplomație în administrație și de a tempera lupta masculilor alfa pentru putere. Cel puțin așa văd eu lucrurile, căci în opinia mea femeia în politică este mult mai meticuloasă și axată pe rezultate decât omologii săi masculini, care de multe ori pun orgoliul înaintea intereselor statului. Femeia are instincte materne, astfel că va lupta mereu pentru familia sa, iar dacă doamnele din politica românească vor privi poporul român ori comunitățile pe care le reprezintă ca pe propria lor familie, atunci cred că putem privi cu încredere către un viitor frumos al acestei țări.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Cred că ineditul acestei perspective, de a avea prima femeie președinte în România, nu trebuie să fie confundat cu oportunitatea sau performanța. Funcția în sine se cere să fie ocupată de o persoană morală, integră și capabilă. Că acea persoană este femeie sau bărbat e mai puțin important.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

#metoo este o ipocrizie, nu o realitate. Eu nu pot să rezonez cu femeile care se compromit singure. Viața este suma alegerilor pe care le facem, iar adevăratele victime ale abuzurilor sexuale sunt doar persoanele care au fost private de această libertate de alegere. Punct. Dacă le transformăm în eroine pe acele celebrități de sex feminin care au consimțit astfel de episoade pentru a-și asigura succesul profesional și care astăzi pozează în victime, atunci ducem în derizoriu drama femeilor ale căror vieți au fost cu adevărat distruse de prădătorii sexuali.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Tuturor străinilor le povestesc despre ospitalitatea și căldura poporului nostru, despre frumusețea sălbatică a României și despre pofta noastră de viață. Expresia „haz de necaz” ne caracterizează foarte bine, căci suntem mereu cu zâmbetul pe buze, avem o veselie nativă, iar energia pe care o transmitem tuturor celor care ne trec pragul ne face memorabili.

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#acasa

 

Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc!

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *