Mădălina Radu

„Mi se pare că dacă „ești femeie” aduce după sine o așteptare tacită cum că „trebuie să faci ceva mai bun, să aduci un plus, să faci ceva mai mult decât un bărbat”. Asta este doar o altă formă de discriminare.”

Sunt o moldoveancă superstițioasă, crescută la țară cu miros de cozonac și plăcinte proaspăt scoase din cuptor de bunica, iar mai apoi la oraș, cu cheia la gât și cu bucuria jocurilor din fața blocului. Momentan trăiesc în Ardeal (la Cluj), unde am descoperit cum „no” poate avea mai multe sensuri decât toate cuvintele la un loc. Profesez ca și psiholog și consilier genetic și mă bucur din plin de oameni, cărți, plimbări, prieteni și bucuria zilei de azi, de aici și acum!

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Sunt mândră să mă aflu într-un loc în care, indiferent unde mă uit sau indiferent ce fac, am ceva de învățat, ceva de descoperit și ceva de trăit. Sunt mândră să trăiesc într-o țară în care dualitatea și contradicția traiului de zi cu zi face ca viața să nu fie niciodată plictisitoare și monotonă!

Cum este în viziunea ta românca modernă?

Româncele cu care am contact profesional și personal își dau voie din ce în ce mai mult să-și asume nu doar rolul de angajată, mamă, soție, iubită, fiică sau prietenă, ci mai ales cel de femeie autentică. Româncă modernă alege libertatea de fi ea însăși, indiferent de rol!

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Locurile copilăriei, vacanțele de vară la bunici, plimbările pe munte cu familia. Indiferent de locul unde am călătorit, nimic nu se aseamănă cu timpul petrecut acasă, împreună cu familia,  cu mersul la bunici și străbunici, cu plimbările prin Ceahlău, Cheile Bicazului și Lacul Roșu. Sunt locurile în care mă întorc de fiecare dată cu zâmbetul pe buze și cu bucuria de a face aceleași lucruri din nou și din nou.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Definiția succesului diferă de la persoană la persoană. Poate până acum lupta pentru succes era tacită și mai degrabă era o luptă a femeilor cu ele însele, în a îndeplini cât mai bine orice lucru în care se implicau (casă, familie, educație, carieră). Cred doar că acum, lupta pentru succes a femeilor este mult mai vizibilă, mai variată și mai (re)cunoscută decât era înainte.

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Rolul femeii în politică? Un rol mereu în lumina reflectoarelor.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Nu știu dacă ar trebui să conteze dacă președintele este bărbat sau femeie. Mi se pare că dacă „ești femeie” aduce după sine o așteptare tacită cum că „trebuie să faci ceva mai bun, să aduci un plus, să faci ceva mai mult decât un bărbat”. Asta este doar o altă formă de discriminare. Iar rolul de președinte ține de competențe, asumare, responsabilitate, pregătire, perspectiva și valori. Și bărbații și femeile au capacitățile acestea în egală măsură.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Da, este o realitate necunoscută a României. Este o realitate acceptată tacit. Spun asta datorită experiențelor profesionale pe care le am cu femei care, deși nu cred în mișcarea #metoo, o trăiesc în fiecare zi. Realitatea lor este mult mai dureroasă decât am vrea să credem.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Primele lucruri despre care aș povesti și despre care povestec în general străinilor sunt despre tradițiile și obiceiurile cu care am crescut. Poate părea un clișeu, însă tradițiile și obiceiurile din România mi se par speciale prin ceea ce înfățișează și exprimă, prin durabilitate, prin coloratură variată și  specifică în același timp fiecărei zone.

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#mereucuzambetulpebuze

 

Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc!

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *