Simona Muscă

Probabil că succesul în general este o luptă (cu sine, în primul rând, şi abia apoi cu ceilalţi). (…)Femeile par mai îndârjite şi pentru că li s-a spus mult timp că nu pot avea ceea ce îşi doresc, că nu au cum să atingă un echilibru.

Simona Muscă îmbină cu succes antreprenoriatul cu latura artistică. Scrie, se implică în proiecte creative și urmează, în același timp, calea pentru care regretatul Geo Saizescu (pe care îl consideră mentorul ei) a inspirat-o: actoria. Este autoarea cărții „Conjugat la feminin”, „un discurs pentru femeile de pretutindeni”. Simona vorbește astăzi despre mândria și frumusețea de a fi româncă.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Am multe motive de mândrie – fără să “alunec” însă în naţionalism extrem. Sunt mândră când văd câţi tineri antreprenori şi profesionişti pun umărul la treabă ca să schimbe lucruri în bine. Mă bucură şi valorile frumoase pe care le văd la cei de lângă mine: familie, toleranţă, grijă pentru celălalt. Lista poate continua. Sunt mândră când întâlnesc străini care admiră lucrurile frumoase de la noi şi care trec de barierele prejudecăţilor, pentru oamenii pe care îi întâlnesc în ţara noastră si care sunt atât de faini.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

Trebuie să recunosc că m-a pus pe gânduri această întrebare. Cred că este o femeie hotărâtă, asumată, conştientă de sine. Este ambiţioasă, genul de om care nu se mulţumeşte niciodată cu “merge şi aşa”. Are grijă de ea (spiritual şi fizic), e optimistă şi implicată. Şi, nu în ultimul rând, curajoasă.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

În primul rând, oamenii dragi mie – familie şi prieteni. Apoi ar fi sentimentul lui acasă, siguranţa şi liniştea pe care le găsesc aici. Şi cred că al treilea lucru este încăpăţânarea, voinţa incredibilă de a construi o viaţă mai bună. Indiferent de neşansele cu care poate ne-am născut.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Probabil că succesul în general este o luptă (cu sine, în primul rând, şi abia apoi cu ceilalţi). Nu ştiu dacă femeile luptă mai mult pentru succes, însă poate că ele sunt puse mai des în faţa compromisului. Am uneori impresia că alegerile femeilor sunt mai intens comentate şi “normate”decât cele ale bărbaţilor: de ce ai ales carieră şi nu copii? De ce ai ales copii şi nu carieră? Evident, lista poate continua. Probabil că femeile par mai îndârjite şi pentru că li s-a spus mult timp că nu pot avea ceea ce îşi doresc, că nu au cum să atingă un echilibru.

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Cred că este important ca femeile să se implice mai activ în luarea deciziilor şi, poate, să îşi facă iniţiativele mai bine auzite. Iar eu una simt că am avea poate nevoie de mai multe exemple de urmat în politica românească – de femei politician cu o imagine integră.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Nu cred că aş putea estima acest lucru. Am însă speranţa că femeile vor deveni tot mai implicate şi vocale în structurile politice şi comunităţile din care vin.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Este foarte spinoasă această problemă – cred însă că toate popoarele balcanice o au, într-o măsură sau alta. Probabil că nu e o realitate necunoscută, mai degrabă e o realitate despre care nu se discută. Suntem totuşi destul de conservatori, astfel încât nu ne vine să vorbim cu uşurinţă despre acele lucruri care ar putea să determine lumea să “te arate cu degetul”. Victimelor le este teamă de oprobriul public, nu beneficiază de protecţia autorităţilor în măsura în care au nevoie de ea, abuzatorii sunt arareori pedepsiţi, vecinii sau cunoştinţele nu reacţionează. Încă auzim “scuze” de genul “a înjurat-o doar / i-a dat doar o palmă, nu a omorât-o”. Nu aş putea să dau o soluţie pentru toate acestea, dar poate un prim pas ar fi să ne educăm altfel copiii, astfel încât să nu accepte şi nici perpetueze comportamente de acest fel.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Probabil că primul lucru ar fi acela că suntem un popor ospitalier, cald. Şi că merită să vezi şi experimentezi România pe-ndelete, nu pe fugă, doar într-un weekend.

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#CelMaiDragAcasă 🙂

 

Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc! 

Add comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *