Teodora Rădulescu

Este nevoie de o schimbare radicală a modului în care femeile sunt percepute de către ambele sexe. Campania #metoo a adus la suprafață rănile pe care femininul colectiv le experimentează de secole, mai ales în România. Când nu vedem femeia ca om și purtător de înțelepciune sacrificăm o parte prețioasă a societății. Este imposibil să vedem realitatea cu o singură perspectivă.

Mă numesc Teodora și iubesc pământul. M-am mutat din București în munții Apuseni unde practic permacultura și traiul sustenabil în natură. Sunt facilitator și designer de permacultură, regenerând sisteme ecologice și lucrând cu principiile naturii. Când vin în București creez grădini urbane comunitare în spații publice și în școli.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Apreciez motivația și creativitatea românilor. Sunt mândră de cei care păstrează tradiția lucrului cu pământul, sunt mândră de natura noastră și de cei care o protejează.

Mă umplu de o iubire enormă când mă gândesc la basmele noastre, la simplitatea satului și la spiritul comunității pe care îl găsesc acolo.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

În contact conștient cu emoțiile ei. Prezența, în natura ei, în inima ei, în intuiția ce îi șoptește. Liberă de roluri, sacrificii, lucrurile pe care  ‘trebuie’ să le facă sau cum să fie. Pasionată, puternică și vulnerabilă în accelasi timp.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Ce iubesc în România este generozitatea și căldura oamenilor de la țară. Întotdeauna găsesc puterea să te ajute chiar dacă toți au treabă.  Natura diversă, sălbatică și crudă care are nevoie de conservare.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Sincer nu urmăresc sporturile de performanță dar am respect și recunoștință pentru munca enormă pe care aceste femei o depun, ținând în balans viața profesională și personală. Le respect pentru modestia de care dau dovadă indiferent de poziția în clasamente.

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Aș vrea ca femeile în politică să își folosească în primul rând inima, să reprezinte partea sensibilă dar puternică a societății. Să lupte pentru vocile neauzite și să aducă claritate în discuții. Din punctul meu de vedere femeile în România au mult de lucrat cu interiorul lor înainte să fie modele de urmat. Consider rolul femeii foarte important în politică. Este nevoie ca toate vocile să fie auzite pentru o decizie colectivă.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Când un candidat feminin va ajunge la un nivel de dezvoltare personală ridicat și va fi pregătit să răspundă nevoilor reale ale României.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Mă îndoiesc. Din păcate nici o femeie pe care o cunosc nu a trecut o dată sau de mai multe ori printr-o formă, minimală sau majoră,  de hărțuire sexuală. Simt multă tristețe realizând perpetuarea șabloanelor de educație a fetelor și a băieților. Suntem departe de conștientizarea femeilor ca ființe umane. Este nevoie de o schimbare radicală a modului în care femeile sunt percepute de către ambele sexe. Campania #metoo a adus la suprafață rănile pe care femininul colectiv le experimentează de secole, mai ales în România.

Când nu vedem femeia ca om și purtător de înțelepciune sacrificăm o parte prețioasă a societății. Este imposibil să vedem realitatea cu o singură perspectiva.

Aș vrea să nu mai existe frică și război în relația dintre bărbați și femei. Să acceptăm natura diversității cu respect și educație. Drum lung dar nu imposibil.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

Bineînțeles despre natura incredibilă și conexiunea pe care românii o au cu ea în mod tradițional. Despre proiectele de Tranziție ale românilor către un trăi sustenabil. De obicei povestesc despre un popor stabil și blând care a arătat reziliență în anii săi de dezvoltare.

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

Hmm… Imposibil, sincer. Este atât de diversă. Aș spune totuși #bunătate

 

Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc!