Virginia Costeschi

Nu este acel #metoo cosmetizat și parfumat la Hollywood, este forma primară, brută, un exercițiu de putere care întotdeauna lasă urme profunde. (…)Românii trăiesc cu abuzul în casă.

De profesie jurnalist, Virginia Costeschi este coordonator editorial al Grupului Editorial Trei. Citește și scrie cu pasiune și transmite mai departe, prin atelierele pentru copii pe care le organizează, dragostea pentru lectură. Astăzi, Virginia se alătură comunității #suntmandra și face radiografia unei Românii a contrastelor.

Ce te face să spui #suntmândră că sunt româncă în România?

Astăzi mi se pare dificil să răspund la întrebarea asta, pentru că mi se pare că România a devenit o sumă de banchize plutitoare în direcții diferite. Dar chiar dacă la nivel național nu avem o imagine unitară, cred că nu o să pot scoate niciodată din lexicul meu interior curiozitatea, perseverența și dăruirea de care sunt capabili românii.

Cum este în viziunea ta românca modernă?

Împrăștiată, dornică să le facă pe toate deodată, ușor îngrijorată că nu poate să bifeze toată lista unei zile. Elegantă, uneori până la stridență, ori nonconformistă și generatoare de idei și tendințe. Afectată și superficială sau închistată și însingurată, în funcție de mediul în care trăiește. Romanca modernă încă își caută definiția completă.

Trei lucruri pentru care iubești România și pe care nu le găsești altundeva.

Peisajele frumoase de oriunde. Ospitalitatea celor care nu au făcut din asta un business. Prietenii – oriunde, oricând,  cu plăcere.

Tenis. Handbal. Gimnastică. Foarte multe românce se bucură de succes în sportul de performanță. Luptă femeile mai mult pentru succes?

Cred că da. Ne place sau nu, trăim într-o lume misogină, pentru că așa am negociat-o. Bătrânul Darwin spunea că perpetuarea speciei le-a îndemnat pe femei la o negociere doar în aparență avantajoasă. Dar cred că femeile luptă mai mult pentru succes și pentru că îl vor mai durabil, mai serios.

Avem din ce in ce mai multe femei in funcții înalte, inclusiv primul prim ministru femeie din istoria României. Cum vezi rolul femeii in politică?

Ar trebui să fie modele, să ridice standarde, să dea de pământ cu stereotipurile. Deocamdată nu fac asta. Da, avem prima femeie premier, aștept bilanțul de la final de mandat ca să-mi dozez mândria. În rest, deși mi-ar plăcea foarte tare, nu văd în spațiul public modelele de care au nevoie tinerii noștri. Sunt în schimb multe modele de urmat în spațiul academic, dar despre ele aflăm din presa străină sau prea târziu.

Când vom avea prima femeie președinte în România?

Never say never, cum prima femeie premier a apărut de nicăieri… dar parcă totuși suntem o nație prea traditionalisto-misogină, nu văd cum ar exista un vot masiv pentru o femeie.

Este #metoo o realitate necunoscută a României?

Nu este acel #metoo cosmetizat și parfumat la Hollywood, este forma primară, brută, un exercițiu de putere care întotdeauna lasă urme profunde. Este o realitate băgată sub preș. Românii trăiesc cu abuzul în casă. De la „eu te-am făcut, eu te omor” la violurile în familiile sărace și abrutizate de alcool, la matricid și infanticid, abuzul este o realitate de care nu vom scăpa ignorând-o.

Care sunt primele două lucruri legate de România pe care le-ai povesti unui străin?

I-aș spune ce țară frumoasă avem, dacă trecem cu vederea infrastructura proastă și l-aș invita să cunoască românii la ei acasă.

Spune-ne un hashtag care să descrie România!

#inaintecumandrie

 

Mândră că ești româncă? Ai o secțiune special dedicată, în care poți să ne spui de ce 🙂

rEvolutia este scrisa in ADN-ul femeilor care indraznesc!